Den Haag

Haagse riksjabestuurders gezocht!

In Den Haag is de Fietsersbond op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om regelmatig met twee ouderen in een riksja een fietstocht te maken. Dat gebeurt in het kader van ‘Fietsen Alle Jaren’, een initiatief bedoeld om ouderen die zelf niet (meer) kunnen fietsen het gevoel terug te geven van ‘de wind door je haren’. Samen met een of twee passagiers gaan ze in een riksja op stap, bijvoorbeeld langs plaatsen waar zij vroeger gewoond en gewerkt hebben. Onderweg delen de passagiers met elkaar en met de bestuurder hun herinneringen.

In Denemarken , waar het idee vandaan komt, zijn de riksja’s binnen een paar jaar een enorm succes geworden. Er rijden er inmiddels al zo’n 500 rond, bestuurd door enkele duizenden enthousiaste vrijwilligers. En het effect op de oudere deelnemers is fantastisch: mensen die met bijna niemand meer praten, gaan dat weer doen, andere mensen die eenzaam en somber geworden zijn, komen weer vrolijk terug van hun fietstocht. Dat laatste geldt trouwens ook voor de vrijwilligers, voor wie de deelname zonder meer een verrijkende ervaring is.

Voor ‘Fietsen Alle Jaren’ in Den Haag  zijn nog enkele vrijwilligers nodig, jongeren en ouderen die regelmatig een uurtje beschikbaar hebben en het leuk vinden er op deze manier op uit te trekken. Ter geruststelling: de riksja is uitgerust met een elektrische trapondersteuning! Alle vrijwilligers krijgen vooraf een training in het gebruik van de fiets en ook in het omgaan met de doelgroep van ‘Fietsen Alle Jaren’.

Heeft u belangstelling, dan kunt u zich melden bij Michiel van Esch, DenHaag@fietsenallejaren.nl, 06-18477806

Op woensdagmiddag 29 maart is er een informatiebijeenkomst over dit project van 14.00 tot 15.30 uur in het Nutshuis. We zijn te gast bij Duurzaam Den Haag. Het adres is Riviervismarkt 5, 2513 AM Den Haag.

 

Locatie van de riksja's

Location Manager Coordinator Captain

Met dank aan en/of medewerking van: