Best

overgewaaid uit Kopenhagen

Oh, wat is het hier mooi!
“Oh, wat is het hier schitterend mooi! En het wordt alsmaar schitterender! “, dat riep de kra­nige 85-jarige, op de eerste proeftocht met de pas gearriveerde riksja. Ze reed over een pad door de Mor­telen. het Groene Woud, omgeven door braamstruiken en hoge elzen en populieren. Ze zat op de voor­bank van de nieu­we riksja, samen met een even krasse 83-jarige. “En wat is het hier groen! Al­les leeft en groeit hier!”. Ze genoten als kin­deren van deze rik­sja­tocht, want ze waren al zeker twintig jaren hier niet meer geweest, vanwege hun lichamelijke beperkingen. En nu voelden ze zich weer één met de na­tuur. Ook genoten ze van de boerderijen met fleurige tuintjes, met pompoenen te koop. Van de koeien in de wei, maar ook de paarden, herten en zelfs een groepje lama’s. En toen ze weer in de bebouwde kom van Best kwamen, werden ze toegeroepen en toegewuifd door mensen die ze tegenkwamen, bekenden en onbekenden. En natuurlijk wuifden ze opgewekt terug. “Je voelt je op die riksja als een koningin!”

De Bestse riksja is van heel Best
Leuke en interessante fietstochten maken door de natuurrijke omgeving van Best, speciaal voor mensen met beperkingen die niet meer mobiel zijn, dat is de opzet van Fietsen Alle Jaren in Best. De wind weer door je haren voelen, hoe oud je ook bent.

Het bijzondere van deze riksja is, dat hij is Best is gekomen na een crowdfundingactie  ‘Een riksja voor Best’, opgezet door John Peeters van de stichting Avondje-Uit. In amper twee weken tijd hebben een kleine honderd mensen een bijdrage geschonken en was er € 5000 bij elkaar. De Rabobank en Het Groene Woud deden er nog een schepje bovenop, zodat de riksja bij de Fietsersbond kon worden aange­schaft in het kader van project ‘Fietsen Alle Jaren”. Dankzij de vele gulle gevers kun je zeggen, dat deze riksja-van-Best van ons allemaal is.

Tussen de spuitende fonteinen
De openingsrit op 1 september 2017 was wel spectaculair te noemen. Vlak voor het gemeentehuis werden Jos en Wilma Strik werden door de loco-burgemeester tussen twee rijen hoog spuitende fonteinen gereden. Ze werden de hele tocht geëscorteerd door hardlopers, op weg naar Campus Westerwind in De Vleut om op het terras de start van riksjatochten in Best te vieren.

Achter de lopers trok een stoet enthousiaste fietsers, waarvan verschillende hadden bijgedragen aan de riksja. En ook fietsers, die al een instructie-ochtend hadden gevolgd om vaardig riksja te kunnen besturen – om straks met vele mensen mooie riksjatochten te gaan maken.

Archipel als uitvalbasis voor tochten
Bij Archipel Kanidas/Nazareth is het plan voor een riksjafiets met enthousiasme opgepakt.  Lisette van Druenen en Nicolien de Groot, die zich beide bezig houden met de vele vormen van dagbesteding voor zowel cliënten in het zorgcentrum als cliënten in de thuiszorg, zoeken steeds iets nieuws en zagen in de riksja een prachtige manier om mensen te laten genieten van de natuurrijke omgeving van Best. De riksja staat er nu naast de duofiets, waarmee dezelfde tochten gemaakt kunnen worden, maar dan meetrappend naast de bestuurder. Bij de riksja kan men geheel ongedwongen genieten, samen met iemand anders op de voorbank en de fietser op het zadel erachter.

Welke tochten kan men maken?
Op de voorbank van de riksja kunnen een of twee mensen van de doelgroep zitten (= mensen met beperkingen die niet meer mobiel zijn) maar er kan ook een mantelzorger mee, een familielid of een kennis die hen vaker verzorgt.  Men kan ook als riksjabestuurder mee, maar alleen na het volgen van een instructie voor riksjabestuurders en het rijden van een proefrit.

Iedereen kan zelf bepalen waar hij/zij graag heen wil op de riksja, bijvoorbeeld plekken waar men goede herinneringen heeft, maar ook leuke en boeiende bestemmingen in de omgeving waar men nog nooit geweest is. Voor 14 mooie bestemmingen in de omgeving van Best zijn er routekaarten en -beschrijvingen beschikbaar, waar men uit kan kiezen. Al deze routes zijn 20 tot 25 kilometer lang en gaan langs één of meerdere terrasjes of uitspanningen om onderweg te pauzeren – en ook op de plaats van bestemming.

Afspraak maken voor een tocht
Afspraken maken voor een riksjatocht kan men bij Archipel Kanidas/Nazareth voor een ochtend, een middag of  een hele dag, een aantyal dagen vóór de geplande tocht. Deelnemers aan Avondje-Uit kunnen zich ook voor een tocht aanmelden bij de Avondje-Uit coördinator.

De riksja telt twintig goed opgeleide vrijwilligers, die graag met mensen op stap willen.

Aanmelden bij Archipel: 0499-362601, best@fietsenallejaren.nl of fietsenallejarenbest@gmail.com
Aanmelden bij Avondje-Uit: 0499-395109, coordinatie@avondje-uit-best.nl

 

Locaties van onze riksja's

Location Manager Coordinator Captain

Onze partners-in-crime