Hoe kun je helpen om Fietsen Alle Jaren tot een succes te maken?

 

1. Als initiatiefnemer
Je gaat samen met anderen in jouw woonplaats aan de slag om financiën te vinden om een project te starten, vrijwilligers te werven en te zorgen voor de nodige publiciteit om bekendheid te geven aan ‘Fietsen Alle Jaren’. Daarbij kan je rekenen op ondersteuning vanuit de landelijke Fietsersbond en vanuit bestaande ervaren lokale initiatieven. Mogelijke partners zijn de gemeente, de plaatselijke welzijnsorganisatie die zich richt op ouderenzorg en/of vrijwilligerswerk en natuurlijk de lokale afdelingen van de Fietsersbond en de ouderenbonden. Ook ga je op zoek naar een rechtspersoon die het initiatief wil dragen, een bestaande organisatie of een eigen stichting, om te voorkomen dat vrijwilligers persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor eventueel letsel of schade tijdens een ritje.

2. Als riksjef

De riksjef is eigenlijk de plaatselijke coördinator van ‘Fietsen Alle Jaren’. Hij of zij organiseert de training van de bestuurders van de riksja’s, en de Fietsschool van de Fietsersbond voert deze uit. De belangrijkste taak is het tot stand brengen van een ‘match’ tussen een binnengekomen verzoek voor een rit met een vrijwilliger die op het gewenste tijdstip beschikbaar is. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is het speciaal voor Fietsen Alle Jaren ontworpen boekingssysteem, die deze koppeling kan vergemakkelijken. Ook de riksjefs krijgen ondersteuning vanuit de landelijke Fietsersbond en kunnen deelnemen aan inspiratiebijeenkomsten om hun ervaringen uit te wisselen met hun collega’s uit andere gemeenten.

3. Als bestuurder (‘piloot’)
De bestuurder is een vrijwilliger die regelmatig beschikbaar is om er met de riksja en twee passagiers op uit te gaan. Ter geruststelling: de riksja is uitgerust met elektrische trapondersteuning! Voordat je begint, krijg je een training in het gebruik van de fiets en ook in het omgaan met de doelgroep van ‘Fietsen Alle Jaren’.

4. Passagier
Was je eigenlijk op zoek naar de pagina om je aan te melden voor een ritje? Kijk dan op deze pagina om een lokaal initiatief bij jou in de buurt te vinden.

Meer weten? Hieronder kun je meer informatie downloaden en je kunt uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Let op: startpakket in ontwikkeling
Het pakket dat nu wordt aangeboden door de Fietsersbond om nieuwe initiatieven te helpen opstarten is momenteel in ontwikkeling. In overleg met de lokale initiatieven wordt nagedacht over de samenwerking tussen de initiatieven en het landelijk bureau, wat gevolgen gaat hebben voor de prijs van de pakketten.

info FAJ kort 2018 (Pdf)
Hoe kun je meehelpen (Pdf)
Checklist bij opstart initiatief (Pdf)
Basispresentatie-FAJ (Powerpoint)
Modelaanvraag lokale initiatieven 2019 (Word)