Fijn dat je interesse hebt om Fietsen Alle Jaren op te zetten in jouw woonplaats! Hier vind je de informatie die je nodig hebt om de eerste stappen te zetten.
Wat is Fietsen Alle Jaren?
Als initiatiefnemer maak jij het mogelijk dat nog meer mensen mee kunnen op een fietsriksja om (weer) de wind door hun haren te voelen. Maar dat is niet alles. We werken vanuit vijf uitgangspunten: ruimhartigheid en vriendelijkheid, veilig en rustig fietsen, verhalen delen, contact en ontmoeting, en alle leeftijden. Wil je hier eerst meer over weten? Lees dan deze pagina eens.
Stap 1: Meld je aan!
Je hoeft natuurlijk niet zelf het wiel uit te vinden. Vele initiatieven zijn je voorgegaan, dus uit hun ervaring kan je putten. Denk bijvoorbeeld aan advies voor het werven van vrijwilligers, het kopen van een riksja, promotie van je initiatief of fondsen aanvragen. Meld je aan via het formulier onderaan deze pagina.
Stap 2: Financiën*
Zonder riksja geen Fietsen Alle Jaren. Om een initiatief op te starten, zal je dus een riksja moeten aanschaffen. Reken op zeker zo’n 5.000 tot soms wel 10.000 euro aanschafwaarde voor een riksja met accessoires. En daarnaast het aansluiten bij Fietsen Alle Jaren Nederland. De zelfstandige stichting die afhankelijk is van vrijwillige bijdrage van personen en aangesloten initiatieven. We geven adviezen, organiseren inspiratiebijeenkomsten, we onderhouden deze website, geven toegang tot het speciaal voor FAJ ontworpen boekingssysteem, en andere ondersteunende diensten. Als je hier meer over wil weten, neem dan contact op via het formulier onderaan deze pagina.
Om het geld bij elkaar te krijgen, kun je op verschillende manieren fondsen werven, bijvoorbeeld via crowdfunding, de gemeente, etc. Fietsen Alle Jaren zelf heeft helaas op dit moment geen mogelijkheden om jou financieel te steunen, maar we kunnen je wel helpen met advies bij het aanvragen van fondsen. Meld je aan via het formulier onderaan deze pagina, dan kijken we hoe we je verder kunnen helpen!
Stap 3: Vrijwilligers en/of een kerngroep
In je eentje kom je een eind, maar het is wel erg zwaar. En als je een riksja hebt gekocht, zal je waarschijnlijk niet elke dag zelf kunnen gaan fietsen. Je zult dus een groepje om je heen moeten verzamelen van mensen die mee willen helpen. Denk aan mensen die willen helpen met fondsenwerving, coördinatie, als riksjapiloot, etc. Ga bijvoorbeeld eens te rade bij het vrijwilligerspunt in je gemeente, een grote (lokale) vrijwilligersorganisatie, de lokale Fietsersbondafdeling of een zorg- en welzijnsinstelling.
Stap 4: Een rechtspersoon
Nu je wat mensen om je heen hebt verzameld en contacten hebt opgedaan, is het belangrijk om te zorgen dat je een rechtspersoon hebt. Dat betekent dat er een stichting of organisatie achter je initiatief staat, zodat vrijwilligers niet individueel aansprakelijk zijn bij ongevallen. Je kunt je aansluiten bij een bestaande stichting/organisatie of een eigen stichting oprichten. Wil je weten wat de ervaringen zijn van verschillende bestaande initiatieven met beide opties? Neem contact met ons op via het formulier onderaan deze pagina, dan brengen we je in contact met initiatieven die je willen vertellen over hun ervaring.
Stap 5: Promotie
Voordat je van start kunt, heb je nog passagiers nodig, dus moet je je initiatief promoten. Ga bijvoorbeeld (weer) langs bij zorg- en welzijnsinstellingen, deel flyers uit om ook thuiswonenden te bereiken, sluit je aan bij evenementen op gebied van welzijn, beweging of cultuur, stuur een persbericht naar de lokale kranten, maak een eigen Facebookpagina en stuur vooral wat gegevens naar ons voor je eigen webpagina op deze website. Je kunt bij ons ook flyers en andere promotiematerialen krijgen; Deze zijn iets verouderd maar prima te gebruiken voor de eerste opstart.
Stap 6: Van start!
Gefeliciteerd!
Stap 6: Van start!
Gefeliciteerd! Je heb een riksja, vrijwilligers, een rechtspersoon en passagiers. Maak vooral een feestje van je eerste rit. Nodig de pers uit en vraag de burgemeester, een wethouder of een bekende stadsbewoner om een rol te spelen bij de officiële start van jullie initiatief.
*Over partners voor financiering en samenwerkingen
Fietsen Alle Jaren houdt zich aan de richtlijnen voor partners en samenwerkingen die internationaal door Cycling Without Age zijn vastgesteld. Deze zijn vooral gebaseerd op gezond verstand, maar voor de zekerheid hier even een samenvatting:
- Samenwerking is zeer welkom; we moedigen je aan om vooral samen te werken met bestaande partijen.
- Je mag logo’s van sponsoren op de riksja plakken of drukken en gebruiken in foldermateriaal en dergelijke. Het logo van Fietsen Alle Jaren moet wel altijd het grootste zijn, zodat duidelijk is dat de riksja van Fietsen Alle Jaren is. Je mag ook je sponsoren bedanken en in beeld brengen via social media en deze website.
- Je mag geen sponsoren accepteren of samenwerkingen aangaan met bedrijven uit de wapenindustrie, tabaksindustrie en/of seksindustrie.
Voor de volledige richtlijnen kan je deze pagina (Engels) raadplegen.
Wil je ook meedoen?