Scheveningen

Lekker uitwaaien in Scheveningen!

“Hier ging ik vroeger op school! En dáár deed Leen, onze knecht, op een dag allerlei kunstjes op z’n fiets tijdens speelkwartier. Alle kinderen kwamen kijken. Ik was zo trots op Leen!”

Mijn eerste rit was met een hoogbejaarde dame die geboren en getogen was op het Scheveningen van vóór de oorlog. Onverschrokken stapte ze in de riksja en vroeg me of ik een rondje wilde maken langs plekken die veel voor haar betekend hadden. Tijdens onze rit kwam het Scheveningen uit haar jeugd weer tot leven. Die stralende lach op haar gezicht, de herinneringen die spontaan opwelden maakten de rit tot een feest voor haar én voor mij.

Veel ouderen kunnen zelf niet meer fietsen. Ze zitten noodgedwongen veel binnen. Het contact met de buitenwereld verschraalt en ze zien de wereld meer en meer vanachter glas. Ze ervaren de seizoenen niet meer aan den lijve en waaien nooit meer eens lekker uit, met rode wangen en de wind door hun haren. Ze ontmoeten geen andere mensen meer en contact met jongeren wordt zeldzaam.
Om hen weer meer bij de buitenwereld te betrekken is in Denemarken Cycling Without Age bedacht: een ritje in een riksja die wordt bestuurd door een vrijwilliger. Lekker samen uitwaaien op de fiets, herinneringen delen en misschien een kopje koffie toe.
Dit initiatief is inmiddels uitgewaaierd naar 37 landen over de hele wereld, van Chili tot Canada en van Nieuw-Zeeland tot IJsland. Meer dan 50.000 ouderen hebben al eens een ritje gemaakt.
In Nederland is het project geïntroduceerd door de Fietsersbond onder de naam Fietsen Alle Jaren en inmiddels zijn er op meer dan 15 plaatsen door het hele land lokale initiatieven. Sinds 2017 óók in Scheveningen.

Welzijn Scheveningen en Fietsen Alle Jaren
Fietsen Alle Jaren is bij uitstek een initiatief dat past binnen een aantal doelstellingen van Welzijn Scheveningen zoals het stimuleren van vrijwilligers om zich in te zetten voor anderen en kwetsbare ouderen helpen actief deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer.

Daarom startte Scheveningen Welzijn het project in 2017 met hulp van Fonds 1818 en een bijdrage van de Gemeente Den Haag. We kregen een prachtige AZOR-riksja met elektrische trapondersteuning en een groep enthousiaste vrijwilligers werd door Albert van Dijk van Fietsen Alle Jaren Leeuwarden getraind in het gebruik van de fiets en het omgaan met de doelgroep. In de zomermaanden werden de eerste ritten met groot succes gereden.

Hoe het in z’n werk gaat
Wilt u zelf een ritje maken of kent u iemand die u daarmee een plezier kunt doen, dan kunt u bellen met Fietsen Alle Jaren Scheveningen, tel. 06-21 921 323 voor het maken van een afspraak. U kunt ook bellen naar het Couvéehuis, tel. 070-350 06 94 of per mail naar: Scheveningen@fietsenallejaren.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op voor het maken van een afspraak en we komen u op het afgesproken tijdstip thuis ophalen.
We wonen in Nederland en je kunt hier nooit zeker zijn van het weer. Dus mocht het op afgesproken tijdstip slecht weer worden, dan bellen we u gewoon voor een nieuwe afspraak.

U mag altijd iemand meenemen voor de gezelligheid en dat kan ook een jonger iemand zijn die nog helemaal mobiel is. En ú mag kiezen waar u heen wilt met de riksja. Een kopje koffie onderweg hoort zeker tot de mogelijkheden.
Scheveningen is uitermate geschikt voor een ritje met de riksja. Het heeft álles en op fietsafstand: boulevard, havens, mooie parken, gezellige winkelstraten, mooie architectuur, bos, duinen en talloze terrasjes, keuze te over.
De ritjes zijn gratis, de koffie onderweg is voor eigen rekening.

Wilt u …
… op de hoogte blijven van dit initiatief?
Volg ons dan op Facebook

… uzelf of iemand anders aanmelden als passagier?
Woont u in Scheveningen en wilt u graag een ritje maken met een van onze vrijwillige riksja-bestuurders? Of kent u iemand die u een plezier kunt doen met een ritje? Stuur dan een mail of bel met onderstaand telefoonnummer van het Couvéehuis voor het maken van een afspraak. In de riksja is plaats voor 2 passagiers. U kunt dus iemand meenemen: een buurvrouw, vriend, kennis, broer, dochter, net waar u zin in heeft. De ritjes zijn gratis.

… als vrijwillige riksjabestuurder meedoen aan dit initiatief?
Hier in Scheveningen zijn we op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om regelmatig met twee ouderen in een riksja een fietstocht te maken. Samen met een of twee passagiers gaat u in een riksja op stap, bijvoorbeeld langs plaatsen waar zij vroeger gewoond en gewerkt hebben. Onderweg delen de passagiers met elkaar en met u als bestuurder hun herinneringen.

In Denemarken, waar het idee vandaan komt, zijn de riksja’s binnen een paar jaar een enorm succes geworden. Er rijden er inmiddels al zo’n 500 rond, bestuurd door enkele duizenden enthousiaste vrijwilligers. En het effect op de oudere deelnemers is fantastisch: mensen die met bijna niemand meer praten, gaan dat weer doen, andere mensen die eenzaam en somber geworden zijn, komen weer vrolijk terug van hun fietstocht. Dat laatste geldt trouwens ook voor de vrijwilligers, voor wie de deelname zonder meer een verrijkende ervaring is.

Op dit moment zijn nog enkele vrijwilligers nodig, jongeren en ouderen die regelmatig een uurtje beschikbaar hebben en het leuk vinden er op deze manier op uit te trekken. Ter geruststelling: de riksja is uitgerust met een elektrische trapondersteuning! Alle vrijwilligers krijgen vooraf een training in het gebruik van de fiets en ook in het omgaan met de doelgroep van ‘Fietsen Alle Jaren’. Heeft u belangstelling, dan kunt u zich aanmelden via: Scheveningen@fietsenallejaren.nl

…op een andere manier bijdragen?
Wilt u op een andere manier bijdragen? We horen graag wat u voor ons kan en wil betekenen. Bel naar een van de onderstaande telefoonnummers of stuur ons een mail en wij nemen contact met u op.

Contactgegevens:

  • Couvéehuis, Frankenslag 139,  2592 HJ Scheveningen, tel. 070-350 06 94
  • Coördinator: Ankie Vingerling, tel. 06-21 921 323
  • E-mail: Scheveningen@fietsenallejaren.nl

Met dank aan en/of medewerking van: