Alkmaar

Een leven lang wind door je haar

‘Fietsen Alle Jaren’ is een initiatief van de Fietsersbond, bedoeld om ouderen die zelf niet (meer) kunnen fietsen het gevoel terug te geven van ‘de wind door je haar’. Samen met een andere passagier gaan ze in een riksja op stap, bijvoorbeeld langs plaatsen waar zij vroeger gewoond en gewerkt hebben. Onderweg delen zij met elkaar en met de bestuurder hun herinneringen.

De ervaring, met name in Denemarken waar het idee vandaan komt, laat zien dat deze fietstochten enorm bijdragen aan de vitaliteit van de deelnemers. Mensen die nauwelijks nog spraken, gingen dat weer doen, andere mensen die erg somber geworden waren, kwamen vrolijk terug van het fietsen. En blinde deelnemers legden aan vrijwilligers uit dat fietsen draait om het gebruik van al je zintuigen: bloemen ruiken, naar de vogels luisteren en de wind in je haar voelen.

Zowel ouderen die in zorginstellingen wonen als ouderen die zelfstandig wonen kunnen zich opgeven voor een ritje in een Riksja.

 

 

 

Fietsen alle Jaren Alkmaar

Location Manager Coordinator Captain
Locatie Riksja:
TheoSchilder Tweewielers
Koedijkerstraat 31
1823CR Alkmaar
Tel: 072 5112042
Marloes Schaap en Piet van der Linden fietsenallejarenalkmaar@gmail.com

Via de Fietsersbond is er een riksja (met trapondersteuning) aangeschaft . Op dit moment zijn we een groep vrijwilligers aan het werven die bereid zijn om regelmatig als bestuurder een rit te maken met een oudere.

Een van de vrijwilligers treedt op als ‘riksjef’: de lokale coördinator van mens en materieel. Deze kan een passagier met een ritvraag  aan een beschikbare bestuurder koppelen. Vervolgens zorgt de ‘riksjef’ ervoor dat op het gewenste tijdstip een riksja met een bestuurder voor de deur staat. De coördinator is het eerste aanspreekpunt voor alle partijen (zorginstelling, passagier, mantelzorger, vrijwilliger etc.).

Alle vrijwilligers krijgen vooraf een gedegen training in het omgaan met de riksja én met de passagiers. Belangrijk is in dit verband ook de wederkerigheid. Het project is véél meer dan het verlenen van een dienst aan een oudere in de vorm van een fietstocht. De riksjabestuurders in Denemarken ervaren het ook voor zichzelf als verrijking en dan gaat het om meer dan een vrolijk gezicht en een vriendelijk bedankje na afloop. Het delen in de herinneringen van de passagiers en het luisteren naar hun verhalen over de plaatsen waar zij vroeger gewoond of gewerkt hebben, is ook voor de bestuurder een bijzondere ervaring. Onderweg drink je samen ergens een kopje koffie of een glas wijn en met veel passagiers bouw je een bijzondere band op. En dan wil zo’n passagier je ook nog wel eens uitnodigen om te komen eten. Zo is er op meerdere manieren sprake van ‘meedoen’.

Met dank aan:

Gemeente Alkmaar

Rabobank

Victoriefonds