Nijmegen

overgewaaid uit Kopenhagen

Ontmoeting en verbinding: een burgerinitiatief

In 2014 woont Boi Huisman in Kopenhagen en meldt zich daar aan als vrijwilliger bij een bijzonder fiets-initiatief: Cykling Uden Alder. Hij neemt ouderen als passagier mee op een riksja (elektrisch ondersteund), zodat zij meer van hun omgeving zien en de wind door hun haren voelen. De blijdschap en dankbaarheid van zijn passagiers zijn groot en raken hem. Bij terugkomst in Nederland besluit hij dit initiatief ook op te zetten in zijn eigen stad: Nijmegen. Daarmee is Nijmegen de eerste plaats in Nederland waar Fietsen Alle Jaren vorm krijgt. De initiatiefgroep bestaat momenteel uit Huub Mares, Marij de Jong, Pieternelle Knapen en Elvira Nijkamp. Pioniers van het eerste uur: Lex Janssen (†), Marie Louise van der Ploeg, Iris Wierstra en Nina van Haren. Zo krijgt Fietsen Alle Jaren in Nijmegen de vorm van een burgerinitiatief, waarbij ontmoeting, eenvoud en verbinding centraal staan. “We werken samen met iedereen die ons initiatief een warm hart toedraagt: de gemeente, buurt- en wijkcentra, zorg- en welzijnsinstellingen, de hogeschool, ondernemers en andere initiatiefnemers. Vanaf april 2015 hebben we meer dan 1.000 ritjes gemaakt. De laagdrempelige ontmoeting op de riksja en de wind door de haren zorgen steevast voor mooie en bijzondere momenten,” aldus de initiatiefnemers. Wil je je aanmelden als vrijwillig riksja-piloot? Of wil je jezelf of iemand anders aanmelden als passagier? Stuur dan een mailtje naar nijmegen@fietsenallejaren.nl. Onderstaand filmpje geeft een mooi beeld van ons initiatief. Daaronder lees je meer over onze werkwijze.

Marie Louise en Boi bij Gelderse Koppen (Omroep Gelderland)

Onze werkwijze: eenvoudig en laagdrempelig

In Nijmegen hebben we twee riksja’s van Redding Trikes (NL), die bij de Allesbinder in Oud-West en bij Castella in Bottendaal staan. Ze zijn vernoemd naar de grondleggers van Cycling Without Age in Kopenhagen: Ole en Dorthe. Onze riksja’s zijn gefinancierd vanuit het budget wijkaanpak en burgerinitiatieven van de Gemeente Nijmegen en vanuit het platform Wij Zijn Nijmegen. De riksja’s zijn elektrisch ondersteund en hebben een lage instap, zodat passagiers gemakkelijk plaats kunnen nemen. Vrijwillige riksja-piloten kunnen zelfstandig ritjes boeken met passagiers op een tijdstip dat voor hen past (o.a. via Google Agenda). We fietsen vooral vanuit de wijken Centrum, Oud-West en Oost. Zowel met mensen vanuit woonvoorzieningen en dagbesteding (ZZG zorggroep, Waalboog, SWON) als met zelfstandig wonende ouderen en mensen met een beperking. Op verzoek en in overleg fietsen we ook vanuit andere wijken van Nijmegen, mits de tijd en de accu het toelaten.

Fietsen Alle Jaren bij jou in de buurt?

Ons initiatief is volop in ontwikkeling. Als kleine initiatiefgroep kunnen we Fietsen Alle Jaren niet in heel Nijmegen op poten zetten. Daarom hopen we dat er op andere plekken in de stad mensen opstaan die dit initiatief in hun eigen buurt willen opzetten. Misschien iets voor jou? Laat ’t ons vooral weten! Wie weet is Fietsen Alle Jaren straks niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Nijmegen 🙂 Uiteraard helpen we je graag op weg met de kennis en ervaring die wij al hebben opgedaan. Mail ons of kom met ons in contact via Facebook.

Locaties van onze riksja's

Location Manager Coordinator Captain
De Allesbinder: Weurtseweg 150, Nijmegen Oud-West Huub Mares nijmegen@fietsenallejaren.nl
Dienstencentrum OBG:
Prof. Cornelissenstraat 2, 6524 PJ Nijmegen
Bottendaal Huub Mares nijmegen@fietsenallejaren.nl

Financiële bijdrage

In Nijmegen heeft Fietsen Alle Jaren de vorm van een burgerinitiatief. We zetten ons vrijwillig in om onze oudere en minder mobiele medebewoners in de stad (weer) de wind door de haren te laten voelen. Vooralsnog hebben we ervoor gekozen om geen stichting op te zetten, zodat we de organisatiekosten zo laag mogelijk houden. Voor het aanvragen van subsidies haken we aan bij bestaande stichtingen. Particulieren, bedrijven en organisaties die graag een financiële bijdrage willen leveren, kunnen een overmaking doen op onze en/of rekening: NL68 ASNB 0706 9779 39 t.n.v. P.J.M. Knapen en/of M.E.J. Jacobs. De basis van ons initiatief is wederzijds vertrouwen. We gaan zorgvuldig om met donaties en zorgen jaarlijks voor een financiële verantwoording van onze uitgaven. Bekijk hier onze financiële verantwoording van 2015/2016.

Onze partners-in-crime

635888961270387062-logo-nijmegen-kleur

zzg-zorggroep-logo