Deventer

De wind in je haren tussen IJssel en Schipbeek

Hoe het begon

In 2017 raakten twee vriendinnen geïnfecteerd door het wind-door-de-harenvirus: fietsen met en voor wie niet (meer) zelfstandig kan fietsen met behulp van een fietsriksja. Al snel vonden ze in de wijk Keizerslanden, bij het sociaal wijkteam en wooncentrum Ludgerus, een warm onthaal voor hun plannen. Maar fondswerving ging moeilijk. Na een oproep in de Vogelvrije Fietser, het blad van de Fietsersbond, voegde zich in 2018 een derde bij hen. Door zijn contacten binnen de serviceclub Rotary kwam het (fiets)wiel op gang.  In mei 2019 werd de Stichting Fietsen Alle Jaren Deventer opgericht. Diezelfde maand  organiseerde Rotary Deventer-Noord het fietsevenement de Deventer Fiets Classic. De sponsortocht bracht genoeg geld op voor één riksja. Het Deventerse bedrijf Nefit Bosch, bekend van de cv-ketels, sponsorde een tweede riksja. Kort daarop werden de twee riksja’s besteld.

Hoe het nu is

Op 25 oktober 2019 hadden we de kick-off van Fietsen Alle Jaren Deventer. Dat was een groot succes! De eerste ritten in onze riksja’s waren voor de oudste bewoonster van Woonzorgcentrum Ludgerus, de wethouder en twee dappere oude dames. Ze vonden de riksja’s een schitterende aanwinst om de wind weer eens door hun haren te voelen en een aanvulling op de voorzieningen in Deventer voor hun doelgroep.

Wat we nodig hebben

We hebben een groep enthousiaste fietspiloten. Maar we kunnen nog meer mensen gebruiken. Wie het leuk vindt als fietspiloot anderen rond te rijden op een elektrisch ondersteunde riksja, kan zich aanmelden. Je krijgt eerst instructie en een certificaat voordat je de weg op kunt. Je kunt zelf aangeven op welke momenten en hoe vaak je wilt trappen. Meld je aan via het formulier onderaan deze pagina.

Hoe stap je in?

Ieder die niet of niet meer zelfstandig kan fietsen en het fijn vindt de wind door de haren te voelen, is onze passagier. Een ritje langs de IJssel, een kopje koffie op de Brink of door de straat waar je vroeger woonde; het kan allemaal. Echter: we zijn geen taxibedrijf. Je kunt ons niet bestellen om naar je dochter te gaan en later weer teruggebracht te worden. In principe ben je met z’n tweeën, waarvan een van beide mantelzorger kan zijn.

Meld je aan via het formulier onderaan deze pagina.

Een filmimpressie van Fietsen Alle Jaren Deventer

Bekijk onderstaand filmpje of neem eens een kijkje op onze Facebookpagina.

 

Locaties van de riksja’s

Wooncentrum Ludgerus
Karel de Grotelaan 1, Deventer

De Vijfhoek
Andriessenplein 1, Deventer

Doordat de riksja’s op deze twee locaties gestald staan, hebben we een grote spreiding over de stad. Dagelijks kunnen ritten geboekt worden via het contactformulier onder aan deze pagina.

Ik wil graag…

op de hoogte blijven van dit bijzondere initiatief!
We sturen met enige regelmaat een nieuwsbrief over het reilen en zeilen van ons initiatief. Als je op de hoogte wil blijven, kun je dit op onderstaand formulier aangeven.

…mezelf of iemand anders aanmelden als passagier!
Woon je in Keizerslanden, in De Vijfhoek, in Colmschate of omgeving en wil je graag een ritje maken met één van onze vrijwillige riksja-piloten? Of ken je iemand voor wie dit initiatief waardevol kan zijn? Geef dit dan aan op onderstaand formulier. Wij nemen dan contact met je op. Op de riksja is plek voor 2 passagiers. Als er plek is, kan je dus ook nog iemand meenemen: een buurvrouw, vriend, kennis, broer, dochter. Net waar je zin in hebt. Wij kunnen ook voor een medepassagier zorgen. De ritjes zijn gratis. Als je ons initiatief een warm hart toedraagt, mag je een vrijwillige financiële bijdrage leveren.

Liever zelf fietsen? In Deventer zijn veel duofietsen bij zorginstellingen en in de dorpen aanwezig. Op deze website lees je waar je ze vindt, hoe je ze kunt reserveren en wat de voorwaarden zijn.

…meedoen als vrijwillig riksja-bestuurder!
Wil je graag als vrijwillig riksja-bestuurder ouderen en anderen mee naar buiten nemen? Geef dit dan aan op onderstaand formulier. Een van onze bestuursleden maakt dan een afspraak met je om te oefenen op de riksja en geeft informatie over de werkwijze en de omgang met passagiers. Indien mogelijk, worden er meerdere riksja-bestuurders tegelijkertijd uitgenodigd voor deze instructie.
Voor de duidelijkheid:

  • je kunt zo vaak fietsen als je wilt (van een paar keer per week tot een paar keer per jaar)
  • je kunt fietsen wanneer het jou uitkomt (sommige ritjes staan al gepland, maar je kunt ook aangeven wanneer jij kunt fietsen; dan kijken we of er een passagier beschikbaar is; voor de planning gebruiken we een online boekingssysteem)
  • samen met je passagier(s) bepaal je waar en hoe lang je fietst
  • de riksja is elektrisch ondersteund; je kunt hiermee 10 tot 25 km ondersteund fietsen (afstand afhankelijk van verschillende factoren)

…op een andere manier bijdragen!
Bijvoorbeeld met een financiële bijdrage, of door middel van sponsoring als bedrijf. Stichting FAJD heeft een ANBI-status. We horen graag wat je voor ons kunt en wilt betekenen en nemen contact met je op.

Verdere gegevens van de Stichting Fietsen Alle Jaren Deventer vind je hier.

 

Contact met Fietsen Alle Jaren Deventer

 

Met dank aan:

 

Rotary Deventer-Noord