Deventer

De wind in je haren tussen IJssel en Schipbeek

   

Hoe het begon

In 2017 raakten twee vriendinnen geïnfecteerd door het wind-door-de-harenvirus: fietsen met en voor wie niet (meer) zelfstandig kan fietsen met behulp van een fietsriksja. Al snel vonden ze in de wijk Keizerslanden, bij het sociaal wijkteam en wooncentrum Ludgerus, een warm onthaal voor hun plannen. Maar fondswerving ging moeilijk. Na een oproep in de Vogelvrije Fietser, het blad van de Fietsersbond, voegde zich in 2018 een derde bij hen. Door zijn contacten binnen de serviceclub Rotary kwam het (fiets)wiel op gang.  In mei 2019 werd de Stichting Fietsen Alle Jaren Deventer opgericht. Diezelfde maand  organiseerde Rotary Deventer-Noord het fietsevenement de Deventer Fiets Classic. De sponsortocht bracht genoeg geld op voor één riksja. Het Deventerse bedrijf Nefit Bosch, bekend van de cv-ketels, sponsorde een tweede riksja. Kort daarop werden de twee riksja’s besteld.

Hoe het nu is

De riksja’s zijn gestald bij wooncentrum Ludgerus in de wijk Keijzerslanden. Vanaf half september 2019 kunnen ritten geboekt worden. De wijk Keizerslanden is vooralsnog ons pilotproject. Zolang het weer het toelaat wordt er gefietst.

Hoe het wordt

De tweede riksja willen we elders in Deventer stallen, zodat we een groter bereik krijgen. Dit gaan we voor het zomerseizoen 2020 realiseren.

Wat we nodig hebben

Wie het leuk vindt als fietspiloot anderen rond te rijden op een elektrisch ondersteunde riksja, kan zich aanmelden. Je krijgt eerst instructie en een certificaat voordat je de weg op kunt. Je kunt zelf aangeven op welke momenten en hoe vaak je wilt trappen. Ook zijn we op zoek naar iemand die ons digitale boekingssysteem kan bijhouden. Meld je aan via het formulier onderaan deze pagina.

Hoe stap je in?

Ieder die niet of niet meer zelfstandig kan fietsen en het fijn vindt de wind door de haren te voelen, is onze passagier. Een ritje langs de IJssel, een kopje koffie op de Brink of door de straat waar je vroeger woonde; het kan allemaal. Echter: we zijn geen taxibedrijf. Je kunt ons niet bestellen om naar je dochter te gaan en later weer teruggebracht te worden. In principe ben je met z’n tweeën, waarvan een van beide mantelzorger kan zijn.

Meld je aan via het formulier onderaan deze pagina.

Een filmimpressie van Fietsen Alle Jaren Deventer

 

Ik wil graag…

op de hoogte blijven van dit bijzondere initiatief!
We sturen met enige regelmaat een nieuwsbrief over het reilen en zeilen van ons initiatief. Als je op de hoogte wil blijven, kun je dit op onderstaand formulier aangeven.

…mezelf of iemand anders aanmelden als passagier!
Woont u in Keizerslanden of omgeving en wilt u graag een ritje maken met één van onze vrijwillige riksja-piloten? Of kent u iemand voor wie dit initiatief waardevol kan zijn? Geef dit dan aan op onderstaand formulier. Wij nemen dan contact met u op. Op de riksja is plek voor 2 passagiers. Als er plek is, kunt u dus ook nog iemand meenemen: een buurvrouw, vriend, kennis, broer, dochter. Net waar u zin in heeft. Wij kunnen ook voor een medepassagier zorgen. De ritjes zijn gratis. Als u ons initiatief een warm hart toedraagt, mag u een vrijwillige financiële bijdrage leveren.

…meedoen als vrijwillig riksja-bestuurder!
Wil je graag als vrijwillig riksja-bestuurder ouderen en anderen mee naar buiten nemen? Geef dit dan aan op onderstaand formulier. Een van onze bestuursleden maakt dan een afspraak met je om te oefenen op de riksja en geeft informatie over de werkwijze en de omgang met passagiers. Indien mogelijk, worden er meerdere riksja-bestuurders tegelijkertijd uitgenodigd voor deze instructie.
Voor de duidelijkheid:

  • je kunt zo vaak fietsen als je wilt (van een paar keer per week tot een paar keer per jaar)
  • je kunt fietsen wanneer het jou uitkomt (sommige ritjes staan al gepland, maar je kunt ook aangeven wanneer jij kunt fietsen; dan kijken we of er een passagier beschikbaar is; voor de planning gebruiken we een online boekingssysteem)
  • samen met je passagier(s) bepaal je waar en hoe lang je fietst
  • de riksja is elektrisch ondersteund; je kunt hiermee 10 tot 25 km ondersteund fietsen (afstand afhankelijk van verschillende factoren)

…op een andere manier bijdragen!
Bijvoorbeeld met een financiële bijdrage, of door middel van sponsoring als bedrijf. Stichting FAJD heeft een ANBI-status. We horen graag wat je voor ons kunt en wilt betekenen en nemen contact met je op.

Verdere gegevens van de Stichting Fietsen Alle Jaren Deventer vind je hier.

 

Contact met Fietsen Alle Jaren Deventer

 

Met dank aan:

 

Rotary Deventer-Noord