Fietsen Alle Jaren De Bilt

In De Bilt is een aantal enthousiaste vrijwilligers actief die regelmatig met één of twee ouderen in een riksja een fietstocht maken. Dat gebeurt in het kader van ‘Fietsen Alle Jaren’, een initiatief bedoeld om ouderen die zelf niet (meer) kunnen fietsen het gevoel terug te geven van ‘de wind door je haren’. Samen met een of twee passagiers gaan we in een riksja op stap, bijvoorbeeld langs plaatsen waar zij vroeger gewoond en gewerkt hebben. Onderweg delen de passagiers met elkaar en met de bestuurder hun herinneringen.

In Denemarken, waar het idee vandaan komt, zijn de riksja’s binnen een paar jaar een enorm succes geworden. En het effect op de oudere deelnemers is fantastisch: mensen die met bijna niemand meer praten, gaan dat weer doen, andere mensen die eenzaam en somber geworden zijn, komen weer vrolijk terug van hun fietstocht. Dat laatste geldt trouwens ook voor de vrijwilligers, voor wie de deelname zonder meer een verrijkende ervaring is.

In deze bijzondere Coronatijd heeft het maken van ritjes enige tijd stilgelegen. Omdat er inmiddels voor Corona-aanpassingen voor de riksja is gezorgd staat niets het maken van een leuk tochtje meer in de weg! (Voor 1 persoon of 2 uit één huishouden, uiteraard.)

Voor alle vragen en opmerkingen kunt u terecht bij Wim Mastop, DeBilt@fietsenallejaren.nl

Locatie van de riksja's

Location Manager Coordinator Captain
Kometenlaan 30, De Bilt Hettie van Eijck,
Fred Hijzen
Wim Mastop, DeBilt@fietsenallejaren.nl

Met dank aan: