Maastricht

Fietsen Alle Jaren

Fietsen Alle Jaren ook in Maastricht!

Fietsen Alle Jaren – hier in ‘Mestreech’ noemen we het ook wel ‘fietsen met ouderen’ – komt oorspronkelijk uit Denemarken. Daar begon het in Kopenhagen. In Nederland ontstond een eerste initiatief in Nijmegen, inmiddels ‘draait’ Fietsen Alle Jaren al in zo’n 25 steden en dorpen in Nederland, deels onder regie van de landelijke Fietsersbond. Dat laatste gaat binnenkort veranderen. Een projectgroep van vrijwilligers is hard aan het werk om in april van dit jaar het initiatief Fietsen Alle Jaren ook landelijk onder te brengen in een aparte stichting.

De afdeling Maastricht van de Fietsersbond wil graag leden/actievelingen steunen die Fietsen Alle Jaren ook in Maastricht tot een succes willen maken. Inmiddels zijn we een eind op weg, zie ook hieronder. Er hebben zich ca 20 vrijwilligers aangemeld om voor Fieten Alle Jaren ritjes te gaan maken met de doelgroep. Maar meer hulp is altijd welkom! Dus, wil je meedenken, meehelpen b.v. met het vinden van sponsoren, andere taken verrichten in (het bestuur van) de stichting, het inplannen van de ritjes of je aanmelden als riksjabestuurder (piloot) ? Neem dan contact met ons op: contactpersoon is Jos Huisman: fajmaastricht@gmail.com of 06 53132180.

We zijn gestart!!!

Donderdag 24 juni was er op de St Pietersberg een feestelijk ‘openingsmoment’. In het bijzijn van medewerkers van Envida, sponsoren, pers en vrijwilligers heeft Anna een van de fietsers van Fietsers (piloten) van Fietsen Alle Jaren Maastricht een feestelijk rondje rondom het ‘oog’ van de St Pietersberg gefietst. Dit om de formele start van ons mooie project wat luister bij te zetten.

Ingebruikname riksja’s

De eerste elektrisch ondersteunde riksja is klaar om ouderen en mensen die slecht ter been zijn te vervoeren langs verschillende bijzondere plekken in onze stad.

Geplaatst door RTV Maastricht op Donderdag 24 juni 2021

Wilt u een ritje maken?

Woont u in Maastricht en kunt u zelf niet (meer) fietsen? Meld u dan aan via het telefoonnummer of e mailadres op deze pagina. Dan nemen wij contact met u op. Op de riksja is plek voor 2 passagiers. U kunt dus ook nog iemand meenemen: uw partner, een buurvrouw, vriend, kennis, familielid, etc. Net waar u zin in heeft. Als u geen medepassagier heeft, kunnen wij hier óók voor zorgen. In overleg met de chauffeur bepaalt u zelf waar u heen wilt. De ritjes zijn gratis. Als u ons initiatief een warm hart toedraagt, mag u een vrijwillige financiële bijdrage geven. Dit geld gebruiken we voor het onderhoud van de riksja en om te sparen voor een tweede riksja.

Iemand anders aanmelden als passagier?

Woont degene die u wilt aanmelden in Maastricht? Dan kunt u ook bellen of mailen. Wij nemen dan contact op. Omdat er op de riksja plek is voor 2 passagiers, kunt u zichzelf ook aanmelden als medepassagier.

Aan de slag als riksjabestuurder?

Wilt u graag actief bestuurder op een riksja zijn? En hebt u zin om met mensen die niet (meer) kunnen fietsen naar buiten te gaan om een riksjarit te maken? Mail ons dan op: fajmaastricht@gmail.com . Onze planner maakt dan een afspraak met u om te oefenen op de riksja en geeft informatie over onze werkwijze en de omgang met passagiers.

 • U kunt in overleg zo vaak fietsen als u wilt en wanneer het u uitkomt.
 • Samen met uw passagier(s) bepaalt u waar de riksjarit naartoe gaat.
 • Een gemiddelde rit duurt 1 uur. We rijden ook voor bewoners van zorgcentra. Dan plannen we 2 ritten achter elkaar, zodat er 2 uur gefietst wordt.
 • Het werk van een riksjabestuurder is vrijwilligerswerk.

Alvast hartelijk bedankt!

Onze oprichting

In 2019 zijn we begonnen met het opstarten van FAJ Maastricht en begonnen met het zoeken van Sponsoren. Met succes! De regionale vestiging van de Rabobank, de gemeente Maastricht, zorginstelling Envida en de Elisabeth Strouvenfonds hebben ons inmiddels financieel gesteund. Ook particulieren hebben ons financieel gesteund.

Om dit allemaal formeel goed te kunnen regelen, hebben we begin 2020 de Stichting Fietsen Alle Jaren Maastricht opgericht en een eigen rekening geopend bij RegioBank: NL70 RBRB 0787 7017 26. Als stichting hebben we een zogenaamde ANBI-status, dus als je wilt doneren is dat belastingtechnisch nog aantrekkelijk ook!
We blijven uiteraard zoeken naar andere potentiële sponsoren en samenwerkingspartners, zoals de zorginstelling Mosae (nu Sevagram) en Buurtzorg Nederland.

 

Samenwerking en de duofietsen

Geld is belangrijk, een goede samenwerking o.a. met in de zorg actieve organisaties is minstens zo belangrijk. Er zijn contacten met de Maastrichtse afdeling van de Stichting Met je Hart, Stichting Deken Hanneman.  Martia Tersteeg oprichtster van de Stichting Tapijntuin  heeft ons geweldig geholpen met het zoeken naar sponsoren en een notaris voor het oprichten van de stichting. Ook zijn er contacten met medewerkers en studenteninitiatieven van de Universiteit Maastricht (Match).  Kortom, het noodzakelijke netwerk wordt gestaag uitgebreid.

Diverse partners in de zorg hebben nu al op verschillende locaties speciale duofietsen en rolstoelfietsen staan. Medewerkers, vrijwilligers of familieleden nemen ouderen of gehandicapten mee voor een ritje door de stad of directe omgeving. Fietsen Alle Jaren werkt graag mee om het gebruik van deze speciale fietsen te stimuleren met wat extra hulp en menskracht.

De eerste Riksja

Hij is er!! De eerste riksja is vrijdag 12 februari afgeleverd bij zorgcentrum de 7Bronnen in Amby. Het was verheugend om te zien dat ook de medewerkers van Envida werkzaam op deze locatie, erg enthousiast waren met de komst van de oranje getinte fiets. Dave van Eijsden is eigenaar van fietsenzaak ZuydFiets en dealer van van Raam fietsen. Hij is voor de stichting steun en toeverlaat als het gaat om de aankoop en (straks) het onderhoud van de rikjsa. Hij heeft de de stichting gesponsord met gratis accessoires en ondersteund bij het geven van cursussen voor de piloten.

De fiets staat nu nog even achter slot en grendel in een opslagruimte maar de bedoeling is dat hij een prominent plekje krijgt in de ontvangsthal naast de daar al aanwezige duofiets. Eind februari zullen we met de medewerkers van de locatie 7Bronnen, Hagerpoort en Koepelhof,  afspraken gaan maken hoe we het trainingstraject met de vrijwilligers en het inplannen van ritjes het beste vorm kunnen geven.

 

Corona

Het virus waard nog steeds rond maar toch zijn we voorzichtig gestart met oefenen.  Na een eerste korte kennismaking worden op dit moment wat langere tochtjes ingepland. Vanuit Amby maken we een fietstocht naar de binnenstad en terug. Zo raken de piloten al wat meer vertrouwd om met de riksja te fietsen in het (drukke) verkeer.

Pas als de piloten hebben aangetoond dat ze de fiets goed onder controle hebben en met twee passagiers veilig aan het verkeer deelnemen, mogen ze alleen met de kwetsbare doelgroep de weg op. Binnenkort gaan we ritjes inplannen.

Onderstaande foto en filmpje zijn gemaakt tijdens een oefentocht met Eveline en Tinie.

     

Evelien is een van de vrijwilligers van Fietsen Alle Jaren. Tinie is een oud collega van Evelien en  herstellende van een dwarslaesie. Ze was al langere tijd niet meer in de stad geweest. Ook op de Groene Loper keek ze haar ogen uit naar de mooi opgeknapte flats en nieuwbouwactiviteiten.

Op de campus van de Tapijnkazerne hebben we een ‘koffie to go’ genuttigd bij ‘Charlie’s Coffee Maestricht’. Het is inderdaad ‘Damn Good Coffee’ en tijdens het genieten was er een toevallige ontmoeting met Martia Tersteeg. Martia is initiatiefneemster van de Tapijntuin en heeft FAJ Maastricht in de opstartfase goed geholpen. Op de riksja hebben we even een kijkje genomen bij de werkzaamheden in de tuin.

 

In het nieuws

 • Altijd als eerste op de hoogte zijn? Volg onze Facebook.
 • Iedere week is bij RTV Maastricht het radioprogramma ‘Bij De Lieuwe’ te beluisteren. Fietsen Alle Jaren was op 20 februari 2020 te gast in het programma om meer uitleg te geven over het initiatief.
 • De eerste testritten met een leenriksja zitten erop! Bij een testdag in november 2019 was een deel van de twintig aspirant-piloten die zich inmiddels hebben aangemeld present en ook RTV Maastricht was erbij.
 • Wil je nog meer te weten komen over Fietsen Alle Jaren Maastricht? Limburg 1 maakte eind oktober 2019 deze reportage over ons initiatief.
 • Op 7 juli kon een groep ouderen op landgoed Vaesharteld in Maastricht kennis maken met een drietal speciale fietsen. De afdeling Maastricht van De Zonnebloem had op het landgoed een gezellige middag georganiseerd voor een honderdtal ouderen. Rolstoelfiets, duofiets en riksja werden door een vijftal vrijwilligers van Fietsen Alle Jaren gebruikt voor kleine ritjes door het park van het landgoed. Het was de eerste kennismaking tussen beide organisaties. Afgesproken is om in de toekomst vaker samen te werken. FAJM hoopt dat door het vergroten van de bekendheid er meer thuiswonende ouderen zich aanmelden voor een ritje op een van de fietsen.
 • In de opstartfase van het initiatief Fietsen Alle Jaren in Maastricht was er al een keer contact met Rian Moonen van het L1 programma Route Limburg. Er was nog geen riksja dus werd er een rondje gefietst op de duofiets. Zie voor een verslag elders op deze pagina.

  Rian beloofde nog een keer terug te komen zo vlug als de eerste Riksja er was. Die is er inmiddels dus kon Rian nu plaats nemen in een comfortabel bankje naast de heer Hover, bewoner van de Koepelhof, een van de zorglocaties van Envida. In de vroege ochtend werd er een ritje gemaakt over de Groen Loper.

Over de stichting

Wil je meer weten over de stichting Fietsen Alle Jaren Maastricht? Hier vind je verdere gegevens, zoals de doelstelling, bestuursleden en beleidsplan.

 

Met dank aan:

Envida | Zorgplein Heer