Maastricht

Fietsen Alle Jaren

   

Fietsen Alle Jaren ook in Maastricht!

Fietsen Alle Jaren – hier in Maastricht noemen we het ook wel ‘fietsen met ouderen’ – komt oorspronkelijk uit Denemarken. Daar begon het in Kopenhagen. In Nederland ontstond het eerste initiatief in Nijmegen. Inmiddels ‘draait’ Fietsen Alle Jaren al in zo’n vijftien gemeentes in Nederland, onder regie van de landelijke Fietsersbond.

De afdeling Maastricht van de Fietsersbond wil graag leden/actievelingen steunen die Fietsen Alle Jaren ook in Maastricht tot een succes willen maken. Inmiddels zijn we al een goed eind op weg, maar meer hulp is altijd welkom! Dus, wil je meedenken, meehelpen (met zoeken naar sponsoren of andere taken) of je aanmelden als riksjabestuurder? Neem dan contact op met Jos Huisman: fajmaastricht@gmail.com of 06 53132180.

Onze oprichting

In 2019 zijn we begonnen met het opstarten van FAJ Maastricht, allereerst met financiering. En met succes! De gemeente Maastricht heeft subsidie toegezegd, zorginstelling Envida wil de aanschaf van een riksja sponsoren en de regionale vestiging van de Rabobank gaat ons steunen met een bedrag van €3.000,-.

Om dit allemaal formeel goed te kunnen regelen, hebben we begin 2020 de stichting Fietsen Alle Jaren Maastricht opgericht en een eigen rekening geopend bij RegioBank: NL70 RBRB 0787 7017 26. We hebben als stichting een ANBI-status, dus als je wilt doneren is dat belastingtechnisch nog aantrekkelijk ook!

Op dit moment zijn we nog in gesprek met andere potentiële sponsoren en samenwerkingspartners, zoals de zorginstelling Mosae en de Elizabeth Strouvenstichting, zodat we binnenkort onze eerste riksja kunnen aanschaffen.

Samenwerking en de duofietsen

Geld is slechts de basis; inhoudelijke samenwerking is minstens zo belangrijk. Daarom werken we samen met de Maastrichtse afdeling van de stichting ‘Met je Hart’, de stichting Tapijntuin en hebben we contacten met medewerkers en studenteninitiatieven van de Universiteit Maastricht. Kortom, het noodzakelijke netwerk wordt gestaag uitgebreid.

En ook Envida en Mosae zijn inhoudelijk belangrijke partners. Zij hebben nu al op verschillende locaties speciale duofietsen en rolstoelfietsen staan. Medewerkers, vrijwilligers of familieleden nemen ouderen of gehandicapten mee voor een ritje door de stad of directe omgeving. Als Fietsen Alle Jaren werken we hier graag mee samen en proberen we ook deze initiatieven te ondersteunen met wat extra hulp en menskracht.

Corona

Een enthousiaste groep vrijwilligers staat te popelen om de eerste fietskilometers te maken. Helaas steekt het coronavirus daar nu een stokje voor. We moeten wachten tot het weer veilig is om zorgcentra en nog zelfstandig wonende ouderen te bezoeken. Maar een mooie, comfortabele riksja gaan we wel vast aanschaffen.

In het nieuws

  • Altijd als eerste op de hoogte zijn? Volg onze Facebook: www.facebook.com/fietsenallejaren.maastricht

  • Iedere week is bij RTV Maastricht het radioprogramma ‘Bij De Lieuwe’ te beluisteren. Fietsen Alle Jaren was op 20 februari 2020 te gast in het programma om meer uitleg te geven over het initiatief.

  • De eerste testritten met een leenriksja zitten erop! Bij een testdag in november 2019 was een deel van de twintig aspirant-piloten die zich inmiddels hebben aangemeld present en ook RTV Maastricht was erbij.

  • Wil je nog meer te weten komen over Fietsen Alle Jaren Maastricht? Limburg 1 maakte eind oktober 2019 deze reportage over ons initiatief.

Over de stichting

Wil je meer weten over de stichting Fietsen Alle Jaren Maastricht? Hier vind je verdere gegevens, zoals de doelstelling, bestuursleden en beleidsplan.

 

Met dank aan:

Envida | Zorgplein Heer

Aon de Stasie - Naar de homepagina

Gemeente Maastricht