Maastricht

Fietsen Alle Jaren

   

Fietsen Alle Jaren ook in Maastricht!

Het project, ook wel ‘fietsen met ouderen’ genoemd, komt oorspronkelijk uit Denemarken (Kopenhagen). Het is in Nederland als eerste opgestart in Nijmegen. Onder regie van de Fietsersbond ‘draait’ het nu onder de naam ‘Fietsen alle Jaren’ inmiddels in ca 20 grotere en minder grote steden. De Fietsersbond afdeling Maastricht wil leden/actievelingen die het project ook in Maastricht willen starten graag ondersteunen. Ben je geïnteresseerd en wil je meedenken, helpen bij zoeken van sponsoren, je aanmelden als potentiële fietser/bestuurder, neem dan contact op met Jos Huisman: fajmaastricht@gmail.com of tel. 06 53132180.

Er rijden nog geen riksja’s door Maastricht. Doel is wel er dit jaar met hulp van sponsoren een aan te schaffen en zo een start te maken. Hiervoor is o.a. contact gelegd met zorginstelling Envida. Envida is een grote zorginstelling met diverse vestigingen in Maastricht en het heuvelland. De zorginstelling is erg enthousiast over het initiatief en bereid de aanschaf van een riksja te sponsoren. Ook de zorginstelling Mosae wordt benaderd. Verder is recent een subsidieaanvraag ingediend bij de gemeente Maastricht en zijn er contacten met de vestiging van de Rabobank. De diverse potentiële sponsoren dringen aan op het oprichten van een stichting om zo de afspraken over samenwerking en het regelen van een geldelijke bijdrage formeel goed vast te leggen. Er zijn contacten met een notaris die ons wil helpen bij het opstellen van een stichtingsacte.

Samenwerking en de duofietsen

Daarnaast wordt o.a. samengewerkt met de plaatselijke afdeling van de stichting ‘Met je Hart’, de stichting Tapijntuin en zijn er contacten met medewerkers en studenten-initiatieven van de Universiteit Maastricht. Kortom het noodzakelijke netwerk wordt gestaag uitgebreid.

Helemaal blanco is Maastricht overigens niet als het gaat om fietsen met ouderen. Genoemde zorginstellingen Envida en Mosae hebben op diverse locaties speciale duo-fietsen staan. Medewerkers, vrijwilligers of familieleden nemen ouderen of gehandicapten mee voor een ritje door de stad of directe omgeving. Wellicht is het mogelijk om ook deze initiatieven, gekoppeld aan het project Fietsen Alle Jaren, te ondersteunen met wat extra hulp en menskracht.

Een enthousiaste groep vrijwilligers staat te popelen om de eerste fietskilometers te maken. Liefst met een mooie riksja, maar de duofietsen van Envida en Mosae zijn nu al inzetbaar. Wil je meedoen, neem dan contact met ons op:

Initiatiefgroep FAJ Maastricht
Jos Huisman (contactpersoon)
fajmaastricht@gmail.com
06 53132180

In het nieuws

  • Wil je nog meer te weten komen over Fietsen Alle Jaren Maastricht? Limburg 1 maakte eind oktober 2019 deze reportage over het initiatief.
  • De eerste testritten met een leenriksja zitten erop! Bij een testdag in november 2019 was een deel van de twintig aspirant-piloten die zich inmiddels hebben aangemeld present en ook RTV Maastricht was erbij.

Over de stichting

Wil je meer weten over de stichting Fietsen Alle Jaren Maastricht? Hier vind je verdere gegevens, zoals de doelstelling, bestuursleden en beleidsplan.

Met dank aan:

Envida | Zorgplein Heer

Aon de Stasie - Naar de homepagina