Maastricht

Fietsen Alle Jaren

   

Fietsen Alle Jaren ook in Maastricht!

Fietsen Alle Jaren – hier in ‘Mestreech’ noemen we het ook wel ‘fietsen met ouderen’ – komt oorspronkelijk uit Denemarken. Daar begon het in Kopenhagen. In Nederland ontstond een eerste initiatief in Nijmegen, inmiddels ‘draait’ Fietsen Alle Jaren al in zo’n 25 steden en dorpen in Nederland, deels onder regie van de landelijke Fietsersbond. Dat laatste gaat binnenkort veranderen. Een projectgroep van vrijwilligers is hard aan het werk om in april van dit jaar het initiatief Fietsen Alle Jaren ook landelijk onder te brengen in een aparte stichting.

De afdeling Maastricht van de Fietsersbond wil graag leden/actievelingen steunen die Fietsen Alle Jaren ook in Maastricht tot een succes willen maken. Inmiddels zijn we een eind op weg, zie ook hieronder. Er hebben zich ca 20 vrijwilligers aangemeld om voor Fieten Alle Jaren ritjes te gaan maken met de doelgroep. Maar meer hulp is altijd welkom! Dus, wil je meedenken, meehelpen b.v. met het vinden van sponsoren, andere taken verrichten in (het bestuur van) de stichting, het inplannen van de ritjes of je aanmelden als riksjabestuurder (piloot) ? Neem dan contact met ons op: contactpersoon is Jos Huisman: fajmaastricht@gmail.com of 06 53132180.

 

Onze oprichting

In 2019 zijn we begonnen met het opstarten van FAJ Maastricht en begonnen met het zoeken van Sponsoren. Met succes! De regionale vestiging van de Rabobank, de gemeente Maastricht, zorginstelling Envida en de Elisabeth Strouvenfonds hebben ons inmiddels financieel gesteund. Ook particulieren hebben ons financieel gesteund.

Om dit allemaal formeel goed te kunnen regelen, hebben we begin 2020 de Stichting Fietsen Alle Jaren Maastricht opgericht en een eigen rekening geopend bij RegioBank: NL70 RBRB 0787 7017 26. Als stichting hebben we een zogenaamde ANBI-status, dus als je wilt doneren is dat belastingtechnisch nog aantrekkelijk ook!
We blijven uiteraard zoeken naar andere potentiële sponsoren en samenwerkingspartners, zoals de zorginstelling Mosae (nu Sevagram) en Buurtzorg Nederland.

 

Samenwerking en de duofietsen

Geld is belangrijk, een goede samenwerking o.a. met in de zorg actieve organisaties is minstens zo belangrijk. Er zijn contacten met de Maastrichtse afdeling van de Stichting Met je Hart, Stichting Deken Hanneman.  Martia Tersteeg oprichtster van de Stichting Tapijntuin  heeft ons geweldig geholpen met het zoeken naar sponsoren en een notaris voor het oprichten van de stichting. Ook zijn er contacten met medewerkers en studenteninitiatieven van de Universiteit Maastricht (Match).  Kortom, het noodzakelijke netwerk wordt gestaag uitgebreid.

Diverse partners in de zorg hebben nu al op verschillende locaties speciale duofietsen en rolstoelfietsen staan. Medewerkers, vrijwilligers of familieleden nemen ouderen of gehandicapten mee voor een ritje door de stad of directe omgeving. Fietsen Alle Jaren werkt graag mee om het gebruik van deze speciale fietsen te stimuleren met wat extra hulp en menskracht.

 

De eerste Riksja

Hij is er!! De eerste riksja is vrijdag 12 februari afgeleverd bij zorgcentrum de 7Bronnen in Amby. Het was verheugend om te zien dat ook de medewerkers van Envida werkzaam op deze locatie, erg enthousiast waren met de komst van de oranje getinte fiets. Dave van Eijsden is eigenaar van fietsenzaak ZuydFiets en dealer van van Raam fietsen. Hij is voor de stichting steun en toeverlaat als het gaat om de aankoop en (straks) het onderhoud van de rikjsa. Hij heeft de de stichting gesponsord met gratis accessoires en ondersteund bij het geven van cursussen voor de piloten.

De fiets staat nu nog even achter slot en grendel in een opslagruimte maar de bedoeling is dat hij een prominent plekje krijgt in de ontvangsthal naast de daar al aanwezige duofiets. Eind februari zullen we met de medewerkers van de locatie 7Bronnen, Hagerpoort en Koepelhof,  afspraken gaan maken hoe we het trainingstraject met de vrijwilligers en het inplannen van ritjes het beste vorm kunnen geven.

 

Corona

Een enthousiaste groep vrijwilligers staat nu te popelen om de eerste fietskilometers te maken. Helaas steekt het corona-virus daar een stokje voor. We moeten nog even wachten tot het weer veilig is om zorgcentra en nog zelfstandig wonende ouderen te bezoeken.

 

In het nieuws

  • Altijd als eerste op de hoogte zijn? Volg onze Facebook.
  • Iedere week is bij RTV Maastricht het radioprogramma ‘Bij De Lieuwe’ te beluisteren. Fietsen Alle Jaren was op 20 februari 2020 te gast in het programma om meer uitleg te geven over het initiatief.
  • De eerste testritten met een leenriksja zitten erop! Bij een testdag in november 2019 was een deel van de twintig aspirant-piloten die zich inmiddels hebben aangemeld present en ook RTV Maastricht was erbij.
  • Wil je nog meer te weten komen over Fietsen Alle Jaren Maastricht? Limburg 1 maakte eind oktober 2019 deze reportage over ons initiatief.

 

Over de stichting

Wil je meer weten over de stichting Fietsen Alle Jaren Maastricht? Hier vind je verdere gegevens, zoals de doelstelling, bestuursleden en beleidsplan.

 

Met dank aan:

Envida | Zorgplein Heer