Over Ons

Terug

‘FAJ Maastricht’ is met de inzet van diverse vrijwilligers en de (financiële) steun van zorginstelling Envida eind 2019 opgestart. Er is een stichting opgericht er en zijn ca 25 vrijwilligers opgeleid tot ‘piloot’.

Het bestuur bestaat sinds begin september 2023 uit:

  • Jos Huisman (voorzitter);
  • Hans Wemmers (secretaris);
  • Paul Brugman (penningmeester).

Begin 2020 was Fietsen Alle Jaren Maastricht een stichting. Alle bestuursleden en vrijwilligers werken onbezoldigd en de stichting heeft een ANBI-status. Dankzij sponsoren waren er al snel voldoende financiële middelen om de eerste riksja aan te schaffen. Financiële steun ontving de stichting o.a. van de gemeente Maastricht, de regionale vestiging van de Rabobank, het Elisabeth Strouven Fonds en de twee grote zorginstellingen Envida en Sevagram (voorheen Mosea).

Over Ons+

De fietsen

De riksja’s vormen het ‘uithangbord’ van de Fietsen Alle Jaren. Vrijwel alle initiatieven in Nederland maken hun ritjes met deze fietsen. Er zijn diverse firma’s die riksja’s bouwen. In Maastricht is uiteindelijk gekozen voor ‘De Chat’ van de firma Van Raam uit Varsseveld. De speciale fiets heeft trapondersteuning, een goede vering en is geschikt om ook in de heuvels en over de soms hobbelige straten van de binnenstad van Maastricht te fietsen. Naast de riksja’s wordt er ook gefietst met zogenaamde rolstoelfietsen en duofietsen. Kortom er is voor elk wat wils.

Aantal ritjes

De start van Fietsen Alle Jaren in Maastricht was ongelukkig. Door de pandemie konden er geen ritjes worden gemaakt.  In de opstartfase is er met de vrijwilligers veel geoefend met het fietsen op de riksja’s.  Ondanks de beperkingen als gevolg van Corona, werden er in 2021 toch nog ca 75 ritjes verzorgd voor bewoners van diverse zorglocaties in en om Maastricht. In 2022 waren dat er al 280 en afgelopen jaar zijn er meer dan 400 ritjes gemaakt op de riksja.

Over Ons