Een riksja voor Bilgaard, Leeuwarden!

Riksja voor Bilgaard

Fietsen Alle Jaren heeft dinsdag 29 mei een nieuwe Riksja in gebruik genomen bij MFC Ludingawaard in Bilgaard. Met het plakken van de Fietsen Alle Jaren sticker door Klaas Zwart van Provisie Fryslân en locatiemanager Jet Lammers van Palet is de Riksja klaar voor gebruik. Het eerste ritje door de wijk werd gemaakt door de gezusters Hagenbeek, een client van Palet met haar zus. Deze Riksja is aangeschaft in samenwerking met Zorgorganisatie Palet, Wijkpanel Bilgaard, Wijkvereniging Bilgaard en Thuiszorg het Friese Land. Ritjes voor Bilgaard kunnen geboekt worden bij het wijkservicepunt in Wijkcentrum Bilgaard en bij de receptie van Ludingawaard. We komen u thuis ophalen.

Fietsen Alle Jaren
‘Fietsen Alle Jaren’ is een initiatief van de Fietsersbond, bedoeld om minder mobiele stadsgenoten die zelf niet (meer) kunnen fietsen het gevoel terug te geven van ‘de wind door je haren’. Samen met één of twee passagiers gaan vrijwillige bestuurders in een riksja op stap, bijvoorbeeld langs plaatsen waar zij vroeger gewoond en gewerkt hebben. Even kijken bij de Oldehove, de witte kinderkoppen bij het station, een rondje om het Cambuurstation. Onderweg delen de passagiers met elkaar en met de bestuurder hun verhalen en herinneringen.

Deens idee
In Denemarken, waar het idee vandaan komt, zijn de riksja’s binnen een paar jaar een enorm succes geworden. Er rijden er inmiddels al zo’n 600 rond, bestuurd door enkele duizenden enthousiaste vrijwilligers. Ook in Nederland zijn er al in 23 plaatsten lokale initiatieven van Fietsen alle Jaren. Het is een wereldwijde beweging, we rijden in 30 landen in wel 300 steden. Het effect op de oudere deelnemers is fantastisch: mensen die met bijna niemand meer praten, gaan dat weer doen; mensen die somber geworden zijn, komen met een glimlacht op het gezicht terug van hun fietstocht. Dat laatste geldt ook voor de vrijwilligers, voor wie de deelname zonder meer een verrijkende ervaring is.

Nu een derde Riksja in Leeuwarden
Palet is de tweede grote zorginstelling in Friesland die een samenwerkingsverband is aangegaan met de Fietsersbond. Het plan om meer riksja’s te laten rijden krijgt steeds meer vorm. We zoeken partners om ‘Fietsen Alle Jaren’ uit te kunnen breiden in de stad en daarbuiten. Daarnaast zoeken we altijd wel vrijwilligers, die regelmatig een uurtje beschikbaar hebben en het leuk vinden op deze manier eropuit te trekken. Ter geruststelling: de riksja is uitgerust met een elektrische trapondersteuning. Alle vrijwilligers krijgen vooraf een training in het gebruik van de fiets en in het omgaan met de doelgroep van ‘Fietsen Alle Jaren’.

Info, opgave en boekingen, mail naar: Leeuwarden@FietsenAlleJaren.nl

One thought on “Een riksja voor Bilgaard, Leeuwarden!

  1. Zou het graag eens willen proberen om als vrijwilliger op de riksja te fietsen met de nodige ruimte om mocht het niet bevallen dan te stoppen. Hoor van jullie. Groetjes Joop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *