Fietsriksja komt naar Nijmegen Zuid

Dit voorjaar is Fietsen Alle Jaren Nijmegen in Nijmegen Zuid gestart met gratis tochtjes op een fietsriksja voor mensen die niet (meer) kunnen fietsen. Op zaterdag 11 mei startte wethouder Bert Velthuis de feestelijke ingebruikname van deze derde riksja in Nijmegen door een fietsband op te pompen.

Initiatiefnemers in de wijk
Hermine Groenendaal, voorzitter van de wijkraad Brakkenstein: ‘Een half jaar geleden heb ik contact opgenomen met stichting Fietsen Alle Jaren Nijmegen met de vraag of we samen een riksjaproject konden opzetten in Nijmegen Zuid. Naast wijkraad Brakkenstein en de stichting, zijn ook wijkmanager Edwin van Haveren, Bindkracht 10 en wijkplaats Buur aangeschoven.’

Een ritje met de fietsriksja
De ritjes met de riksja zijn bedoeld voor ouderen en voor minder mobiele mensen die zelf niet (meer) kunnen fietsen. Een vrijwilliger haalt mensen thuis op of bij een woonvoorziening of dagbesteding. Samen met een andere passagier, bijvoorbeeld een vriend(in), mantelzorger of begeleider, worden ze rond gefietst. Op verzoek fietst de vrijwilliger bijvoorbeeld langs plekken waar de passagier vroeger gewoond en gewerkt heeft.

Afspraken met woonvoorzieningen
Deze derde riksja wordt door stichting Fietsen Alle Jaren Nijmegen ingezet voor de wijken Brakkenstein, Grootstal en Hatertse Hei. De riksja komt bij woonzorgcentrum Aqua Viva aan de Heijendaalseweg te staan. Hermine: ‘We gaan voor Aqua Viva fietsen en ook voor andere woonvoorzieningen. Er zijn al afspraken met het Gofferthuis in de Libellenstraat, Deel de dag Grootstal in de Schakel en Deel de dag Brakkenstein in de Kanunnik van Kekenstraat.’

Stichting Fietsen Alle Jaren Nijmegen
Met de komst van de fietsriksja voor Nijmegen Zuid, heeft stichting Fietsen Alle Jaren Nijmegen nu drie fietsriksja’s rondrijden in Nijmegen. Bestuurslid Pieternelle Knapen: ‘Dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Nijmegen en Stichting Koprol konden we deze derde riksja aanschaffen. Daar zijn we heel blij mee. Het uitgangspunt bij Fietsen Alle Jaren is dat de ritjes gratis zijn voor passagiers. We gunnen iedereen het gevoel van ‘de wind door je haar voelen’. Onze stichting draait daarom op vrijwilligers.’

Meld je als vrijwilliger of passagier
De stichting heeft veel energie gestoken in het werven van piloten voor Nijmegen Zuid. Op dit moment hebben ze ruim 40 vrijwilligers die vooral vanuit de wijken Centrum, Oud-West, Oost, Brakkenstein, Grootstal en Hatertse Hei fietsen. Alle vrijwilligers krijgen vooraf een training in het gebruik van de fietsriksja en ook in het begeleiden van passagiers. Ben of ken je iemand die als passagier een tocht wil maken met de riksja in Nijmegen? Mail dan naar fietsenallejarennijmegen@gmail.com.