‘Het leukste is het contact met andere mensen’

 

Fietsen Alle draait bijna volledig op vrijwilligers. Hoog tijd dus om eens met hen kennis te maken. De meeste vrijwilligers zijn actief als riksjapiloot, zo ook Wieke Wijntje Kingma.

Naam: Wieke Wijntje Kingma. Ik ben vernoemd naar mijn beide oma’s, dus Wieke is Fries en Wijntje is Drents.
Leeftijd: Ik ben 58 jaar.
Woonplaats: Ik woon al 28 jaar in Alkmaar, maar ik kom oorspronkelijk uit het oosten van het land.
Vrijwilliger bij FAJ Alkmaar sinds… het begin, in 2018.
Hobby’s: Ik hou van (lig)fietsen, zeilen, breien en lezen.

Hoe ben je bij FAJ Alkmaar terechtgekomen?
‘Fietsen is mijn hobby, en we hebben geen auto omdat we die niet echt nodig hebben. Ik doe dus alles met de fiets of OV en heb ook ligfietsen, dus zolang het niet zo warm is als nu (boven de dertig graden) ga ik daarmee graag uit fietsen. Ik heb ook wel met een duofiets gefietst met mijn vader.

Toen ik jaren geleden een artikel tegenkwam over Fietsen Alle Jaren in Denemarken vond ik het gelijk al een heel mooi project. Op een gegeven moment hoorde ik dat het ook naar Alkmaar kwam. Ik ben naar de infobijeenkomst gegaan en heb me aangemeld als vrijwilliger.’

Wat doe je bij FAJ Alkmaar?
‘Ik ben riksjapiloot. Ik fiets en bestuur de riksja. Normaal heb ik veel vaste ritten, om de week een ochtend. Dan rijd ik telkens voor dezelfde verzorgingshuizen, dus zie ik ook regelmatig dezelfde passagiers. Ik weet alleen nooit van tevoren wie ik in de riksja krijg, maar die verrassing maakt het juist leuk.

We zijn inmiddels weer opgestart nadat we vanwege corona maandenlang hebben stilgelegen, en daardoor heb ik nu wat meer ritten dan normaal. Het is wel even wennen, hoor. Voor ik het wist, had ik de mensen al helpen instappen, maar dat mag niet meer! Heel gek, om met je handen op de rug te moeten staan kijken.’

Wat vind je zo leuk aan dit vrijwilligerswerk?
‘Dat je contact hebt met mensen en dat zij gaan vertellen. Sommige mensen stappen heel stil in, maar als je gaat vragen “waar woonde u vroeger?”, “waar ging u vroeger altijd heen?”, of “waar wilt u vandaag graag naartoe?” dan gaan ze vanzelf praten. Zo hoor ik heel veel verhalen over vroeger. Als ik dan meepraat, reageren veel mensen met “maar zo oud ben je toch nog niet?” Ze zijn vaak verbaasd dat ik al 28 jaar in Alkmaar woon.

Toch hoor ik nog vaak nieuwe dingen over de stad, want veel passagiers zijn echte Alkmaarders. Een van mijn passagiers is zelfs gids geweest in Alkmaar. Hij weet van alles te vertellen over bepaalde panden en hun vroegere bewoners. Verder is hij nogal de weg kwijt, hoor, maar over de stad weet hij echt heel veel.’

Wat doe je naast je vrijwilligerswerk als riksjapiloot?
‘Ik ben revalidatietechnicus, dus ik maak bijvoorbeeld eethulpmiddelen of speciale steuntjes voor een rolstoel, voor mensen die ergens van moeten revalideren. Helaas zit ik al twee jaar zonder werk, maar ik doe nog wel vrijwilligerswerk bij verschillende organisaties.

Naast Fietsen Alle Jaren ben ik bijvoorbeeld vrijwillig chauffeur voor een busje. Ook dat is nu met corona anders dan anders. Je ziet mensen die moeite hebben met het trapje om de bus in te komen, maar je mag ze niet helpen. Gelukkig hebben de mensen daar wel begrip voor.

Normaal gesproken ga ik ook elk jaar een week mee als vrijwilliger op een zeilreis van SailWise, maar door corona gaat dat dit jaar niet door. SailWise is een organisatie die zeilreizen organiseert voor mensen met een beperking. Ik help dan met de verzorging en met praktische zaken zoals rolstoelen vastzetten op het dek, of verzinnen hoe mensen toch kunnen meedoen ondanks hun beperking. Bijvoorbeeld zorgen dat mensen kunnen sturen ook al kunnen ze hun handen niet gebruiken. We hebben daar wel verschillende mogelijkheden voor, maar soms moet je ter plekke wat verzinnen. Mijn werkervaring als revalidatietechnicus komt dan goed van pas.’

Wat wil je zeker nog vertellen aan mensen die dit lezen?
‘Ik beveel het mensen van harte aan om dit vrijwilligerswerk te doen. Je bent lekker buiten en in contact met andere mensen. Het geeft echt veel voldoening.’

2 thoughts on “‘Het leukste is het contact met andere mensen’

  1. ik zou zo graag met mijn moeder willen fietsen. Ze is 86 en komt bijna niet buiten. Ze heeft tot voor kort nog overal heen kunnen fietsen. Maar nu lukt dat niet meer door rug en nekklachten.

  2. Irmgard, ik weet niet of je in de omgeving van Alkmaar woont maar er zijn minimaal 2 mogelijkheden.
    Neem contact op met ons (of een ander) initiatief. De gegevens staan vermeld op de betreffende pagina onder ‘Lokale initiatieven’.
    – Je kunt een aanvraag voor een rit doen, geef aan: de gewenste dag/dagdeel in de week, hoeveel personen (2) en evt. andere wensen.
    – Je kunt je, net als Wieke Wijntje opgeven als vrijwilliger, je wordt dan in 2 sessies en een praktijkrit opgeleid tot riksjapiloot en kunt o.a. met je moeder ritten gaan maken.
    Tot zover ik weet worden Duofietsen, waar Wieke over rept, niet verhuurd maar bij veel instellingen staan ze, en worden nauwelijks gebruikt.

Comments are closed.