We rijden weer!

Passagier Titia uit Leeuwarden op de riksja met haar begeleidster Alie en piloot Tjerk. Foto: Tsjerk Adema.

Toen begin maart Covid-19 naar Nederland kwam, was dat een harde klap voor Fietsen Alle Jaren. Afstand houden op een riksja is nog niet makkelijk en onze doelgroep is juist de kwetsbare groep… Maar naarmate de weken verstreken en steeds duidelijker werd dat eenzaamheid misschien wel net zo’n grote bedreiging vormt als Covid-19, begon het bij steeds meer mensen te kriebelen: we willen weer van start!

In de afgelopen maand heeft de landelijke denktank Fietsen Alle Jaren een advies opgesteld aan de lokale initiatieven over hoe zij weer opnieuw kunnen starten met riksjarijden. De riksja wordt bijvoorbeeld voor en na de rit uitgebreid schoongemaakt, de kap wordt gebruikt als afscherming en passagier en riksjapiloot hebben geen fysiek contact meer zoals vroeger. In plaats daarvan helpt een vaste verzorger of huisgenoot die sowieso al vaker fysiek contact heeft met de passagier hem of haar in en uit de riksja.

Onder andere dankzij deze maatregelen zijn inmiddels de eerste ritten in Leeuwarden en Alkmaar alweer gereden en ook Fietsen Alle Jaren Nijmegen gaat hopelijk binnenkort van start. Vaste passagier Titia uit Leeuwarden was een van de eersten die weer de wind door haar haar mocht voelen: ‘Ik wilde graag naar Cornjum, een paar kilometer buiten Leeuwarden, want daar heb ik lange tijd gewoond. Mijn buren van toen wonen er nog steeds, maar het was een verrassing om te zien dat het kleine buurjongetje van toen nu alweer zo groot is! Maar hij is nog steeds net zo verlegen.’ Na de rit liep Titia nog de hele dag met een big smile rond. Dát is nu waar we het voor doen.

Meer weten over of het initiatief bij jou in de buurt weer rijdt en welke maatregelen daar precies gelden? Neem contact op met het betreffende initiatief. Hier vind je een overzicht van alle initiatieven.