Inspiratiedag Scheveningen terugblik

Zondag 22 mei 2022 Scheveningen

Rond 11 uur druppelen de actieve leden van een tiental initiatieven van Fietsen Alle Jaren binnen in het Couvéehuis te Scheveningen. De vergaderruimte wordt op dat moment nog versierd met vrolijke slingers. Dit om het vijfjarig lustrum van het initiatief Scheveningen te vieren. Al vlug staat er op een tafel een keur aan meegebrachte deels zelfgemaakte lekkernijen uit de diverse windstreken van ons land. Vóór het Couveehuis staan rond het middaguur maar liefst acht riksja’s. Hiermee fietsen we later in de middag naar de strandboulevard. Tijdens het informele deel is alle tijd om de technische specificaties te bekijken van zowel de Azor als de Chat en een proefritje te maken. Een landelijke werkgroep ‘techniek’ is gestart met het actualiseren van een overzicht van de voor- en nadelen van de diverse typen riksja’s.

Promotie filmpjes
In de middag tijdens het formele deel wordt kennis en ervaringen uitgewisseld over hoe je de bekendheid van FAJ kunt vergroten. Sommige initiatieven hebben een mooi promotiefilmpje gemaakt en er zijn voorbeelden van folders en brochures die worden verspreid met als doel zowel passagiers als vrijwilligers te werven. Maar alleen al het zichtbaar zijn op straat en mensen aanspreken helpt bij het vergroten van de plaatselijke bekendheid van FAJ. Een aantal voorbeelden van folders en posters zal worden geanonimiseerd en kan worden gebruikt voor plaatselijke doeleinden. 

Mevrouw Martha Pijnappels vertelt iets over haar ervaringen met Fietsen Alle Jaren. Ze woont niet ver van het Couveehuis en maakt regelmatig een ritje in de riksja. Ze vindt het initiatief geweldig en wordt ook gevraagd om mee te gaan tijdens de oefenritten met aspirant piloten. Tijdens het oefenen vertelt ze over haar leven en zo stelt ze de piloten wat op hun gemak.  

Fred Hijzen, lid van het initiatief de Bilt en werkgroep lid vertelt kort iets over de ontwikkelingen rondom het boekingssysteem. De komende periode worden twee nieuwe planningssystemen door vrijwilligers getest. Naar verwachting zal een van deze programma’s worden aangekocht als vervanging voor het huidige systeem. 

   

Stand van zaken
Leden van het landelijke bestuur lichten kort de stand van zaken toe over hun activiteiten. Organisatorisch staat de stichting nu stevig in de steigers. Het bestuur maakt aan de hand van een meerjarenplan een start met activiteiten o.a. gericht op het ondersteunen van de initiatieven. Op een toegankelijke plek (Google Drive) wordt binnenkort informatie gedeeld die initiatieven kunnen gebruiken voor hun plaatselijke activiteiten. Er is en wordt verder nagedacht over hoe de (naams-)bekendheid van Fietsen Alle Jaren te vergroten en hoe Fietsen Alle Jaren kan groeien, zonder het risico te lopen dat het ons ‘over het hoofd’ groeit. Besluiten over deze en andere onderwerpen wil het bestuur nemen in goed overleg met de aangesloten initiatieven. In een recente bijeenkomst is afgesproken dat een ‘Koersgroep’ met enige regelmaat samen met leden van het bestuur van gedachten wisselt over belangrijke items die spelen.

Met een kleurrijke optocht van acht met vlaggen en wimpels versierde riksja’s wordt de tweede inspiratiedag van FAJ op de boulevard van Scheveningen afgesloten.